Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Beograd neće ukinuti potjernicu za Naserom Orićem


Naser Orić napušta zgradu Suda BiH, 9. oktobar 2017.

Srbija neće ukinuti međunarodnu potjernicu za bivšim ratnim komandantom Naserom Orićem, čak i ako bude potvrđena oslobađajuća prvostepena presuda, pišu "Večernje novosti".

List navodi da djela koja se Oriću stavljaju na teret daleko nadmašuju ubistvo tri srpska zarobljenika iz srebreničkih sela, za koja je Orić oslobođen pred Sudom Bosne i Hercegovine.

U tekstu se dodaje da je teoretski moguće da Srbija ne prizna konačnu presudu pravosuđa BiH, ukoliko ne bude zadovoljna, posebno ako bi se ispostavilo da je postupak protiv Orića vođen samo formalno, kako ne bi bio izručen Srbiji.

U slučaju da Beograd ne prizna konačnu presudu, list navodi da bi se Oriću ponovo moglo suditi u Srbiji, mada su ovakvi primjeri izuzetno rijetki, jer štete odnosima između zemalja.

U tekstu se napominje da je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine vodilo protiv Orića istragu o mučenjima i ubistvima 2.000 Srba u srebreničkim selima između 1992. i 1995. godine i da je 2014. protiv njega i Hakije Meholjića raspisana međunarodna potjernica.

"Ako bi neka zemlja eventualno uhapsila Orića po srpskoj potjernici, Srbija bi morala da joj dostavi dodatnu dokumentaciju o djelima za koja ga goni", navodi list.

XS
SM
MD
LG