Dostupni linkovi

SDA osudio poziv da srpski kadrovi napuste pravosudne institucije


Bakir Izetbegović, lider SDA
Bakir Izetbegović, lider SDA

Stranka demokratske akcije (SDA) najoštrije je osudila poziv zvaničnika iz entiteta RS na čelu s Miloradom Dodikom da se kadrovi sprskog naroda povuku iz pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine.

SDA smatra da je to poziv, kako navodi, na flagrantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i svjesnu destabilizaciju prilika u zemlji.

"Toga moraju biti svjesni i zvaničnici koji daju takve izjave, jer ako dođe u pitanje Dejtonski mirovni sporazum onda će biti dovedeno u pitanje sve što je njime prihvaćeno, uključujući i entitete koji su nastali u Dejtonu.

Nakon jučerašnje oslobađajuće presude za Nasera Orića, koji je bio optužen za ratne zločine, predsjednik RS Milorad Dodik je pozvao spske predstavnike da se povuku iz Suda i Tužilaštva BiH.

Sud i Tužilaštvo BiH, kao i ostale pravosudne institucije u BiH moraju raditi svoj posao isključivo na osnovu ustava i zakona, na bazi utvrđenih činjenica i provedenih dokaza. Svako ko je počinio ratni zločin mora odgovarati bez izuzetka", ističe se u saopćenju iz SDA.

Također iz te stranke smatraju da nije moguće na osnovu političke, medijske i svake druge harange izdejstvovati sudsku presudu za ratne zločine.

"Nije moguće praviti vještačke balanse u suđenjima za ratne zločine, jer nije bilo balansa ni u izvršenju ratnih zločina. Snage koje su vršile agresiju na međunarodno priznatu državu diljem Bosne i Hercegovine su sistematski počinile masovne zločine i genocid i to je bio metod u izvršenju agresije. Armija RBiH je branila BiH od agresije i sistematski je sprječavala i sankcionisala zločine", kaže se dalje u saopštenju SDA.

SDA ističe da su jučerašnje izjave zvaničnika entiteta RS i Srbije "manifestacija politike koja ima za cilj da se izjednači agresor i žrtva i revidiraju historijske činjenice, unatoč brojnim rezolucijama UN-a i presudama Međunarodnog suda pravde, Haškog krivičnog tribunala i Suda BiH".

"Takvi pokušaji nikada neće proći. Jedino se istinom i pravdom i suočavanjem sa činjenicama o ratu u BiH može izgrađivati povjerenje i napredak BiH i cijelog regiona", kaže se na kraju saopćenja SDA.

XS
SM
MD
LG