Dostupni linkovi

Lukašenka na idućem samitu Istočnog partnerstva


Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenka na proslavi Dana nezavisnosti u Minsku 3.jula 2017.
Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenka na proslavi Dana nezavisnosti u Minsku 3.jula 2017.

Izvori iz EU bliski RSE kazali su da je Unija spremna primiti bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka na predstojećem samitu Istočnog partnerstva.

Bjeloruski predsjednik će sudjelovati na samitu koji se održava 24.novembra kao i predstavnici ostalih članica: Armenije, Azerbejdžana, Gruzije, Moldavije i Ukrajine.

Lukašenka koji vlada Bjelorusijom 21 godinu smatra se posljednjim diktatorom u Evropi i na prethodne samite nije bio pozivan.

Evropska unija pokrenula je Istočno partnerstvo 2009. kako bi priomovirala evropske ekonomske integracije i evropske vrijednosti u šest istočno evropskih i kavkaskih zemalja.

Unija je uvele restrikcije 2004. zbog nerješenog nestanka dvojice opozicijskih političara, jednog novinara i poslovnog čovjeka.

Evropsko vijeće uvelo je dodatne sankcije nakon posljednjih predsjedničkih izbora na kojima je Lukašenka 2015. osvojio peti manda tna izborima koji se se smatrali neslobodnim i nepoštenim.

No, u februaru 2016. većina sankcija je ukinuta ito zbog oslobađanja političkih zatvorenika i radi unapređenja odnosa EU-Bjelorusija.

XS
SM
MD
LG