Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ramljak: Kaznene prijave protiv odgovornih u Agrokoru


Sjedište Agrokora u Zagrebu

Revidirani konsolidirani izvještaj Agrokor Grupe za 2016. i prethodne dvije godine pokazao je da je imovina Agrokora manja za gotovo 3 milijarde eura nego što su pokazivale poslovne knjige kompanije u vrijeme Ivice Todorića, da obveze koncerna premašuju imovinu (negativni kapital) za gotovo 2 milijarde eura, a da je poslovni gubitak (račun dobiti i gubitka) u 2016. iznosio oko 1,4 milijardi eura.

Ovlašteni revizor PwC je pismom obavijestio Izvanrednu upravu o računovodstvenim nepravilnostima uočenim tijekom revizije, koje mogu ukazivati na potencijalne protuzakonite radnje. Te nepravilnosti uključuju: Prikrivanje primljenih pozajmica / kredita, prikrivanje troškova poslovanja i troškova kamata koji su prikazani kao potraživanja prema vlasniku, nepravilna klasifikacija imovine i rezervi, nepravilno prikazivanje pozajmica kao vlasničkog kapitala, nepravilno prikazivanje danih pozajmica kao novca i novčanih ekvivalenata, prenosi zagrebački Jutarnji list.

Zbog toga je izvanredna uprava postavljena nakon usvajanja lexa Agokor na angažirala respektabilnu međunarodnu tvrtku specijaliziranu za forenziku koja će istražiti utvrđene nepravilnosti, a Ante Ramljak, izvanredni povjerenik poduzeo je korake predviđene zakonom.

Osnivač i vlasnik Agrokora Ivica Todorić izjavio je povodom revidiranog finansijskog izveštaja da nijedan evro nije otuđen ili skriven.

"Ono što sa sigurnošću mogu reći, nijedan evro nije otuđen, nijedan evro nije sakriven", napisao je Todorić na svom blogu i naveo da za sve "tobože neprikazane stavke" postoji dokumentacija. "Isto tako, obaveze koje sam lično imao prema Agrokoru, bile su u potpunosti izmirene. Da li je Ante Ramljak nešto preknjižavao će se naknadno lako utvrditi", naveo je Todorić.

On je ocenio da je "sve magla", da nijedan evro ne nedostaje i da se Agrokorov dug zna. Dodao je da sa svojim timom finansijskih stručnjaka analizira danas predstavljen izveštaj.

Ivica Todorić u poslednje vreme nije se pojavljivao u javnosti, a o svojim potezima javnost obaveštava putem bloga.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG