Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Čović i Dodik: Neophodan unutrašnji dijalog


Dragan Čović i Milorad Dodik, Banja Luka, 9. oktobar 2017.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da je uvjet da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status usvajanje seta zakona o akcizama, budžeta i slanje odgovora na Upitnik Evropske komisije i da je neophodno bar po tim pitanjima postići unutrašnji dogovor u BiH i pored teške trenutne političke situacije.

On očekuje da se sadašnja, izuzetno teška situacija zbog nefunkcioniranja institucija, koliko-toliko popravi kako bi BiH u narednih nekoliko mjeseci dobila kandidatki status za EU.

"Ukoliko bi to uradili, 24. oktobra idem u Briselu i izvjest ću o tome visoku predstavnicu za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU Federicu Mogherini. Ako bi postojala pomenuta dinamika, ona bi došla u BiH i poslala poruke u vezi s našim kandidatskim statusom", dodao je Čović nakon razgovora s predsjednikom bh. entiteta RS Miloradom Dodikom u Bonjoj Luci.

Istakao je da u Parlamentarnoj skupštini BiH postoji nekoliko tema koje su problematične, a kao primjer naveo je Izborni zakon BiH.

Najavio je da će u parlamentarnoj proceduri biti upućene i izmjene Zakona o RTV sistemu, ali i naglasio da je problem što ne postoji sigurna parlamentarna većina na nivou BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je dodao i da je jako teška politička situacija u FBiH odnosno u koaliciji koju čine SDA, HDZ BiH i SBB, jer se sve teže mogu dogovoriti, ali očekuje da do toga dođe po određenim pitanjima kao što je budžet.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je rekao da je BiH u totalnom zastoju te da je neophodan unutrašnji dijalog kako bi se situacija deblokirala.

Istakao je da njegova stranka podržava izmjene Izbornog zakona BiH, ali ako se o tome ne postigne dogovor i ukoliko mehanizam koordinacije i već postignuti određeni dogovori ne budu funkcionisali, onda se u BiH "nema o čemu razgovarati".

"BiH će upasti u turbulencije i RS trpi štetu zbog toga", ustvrdio je.

Istakao je da se saradnja SNSD-a i HDZ-a odvija u kontinuitetu te da obje partije podržavaju evropski put BiH, s tim da razlike postoju u vezi s kretanjem BiH prema NATO savezu, ali da to nije prepreka u međusobnim odnosima.

XS
SM
MD
LG