Dostupni linkovi

Merkel spremna pooštriti politiku prema migrantima


Migranti u njemačkom Friedlandu, 2016.
Migranti u njemačkom Friedlandu, 2016.

Angela Merkel i njena konzervativna Demokršćanska unija (CDU) prihvatili su u nedjelju kompromis sa svojim bavarskim saveznicima CSU prema kojem bi se ograničio broja migranata u Njemačkoj, javili su izvori bliski pregovorima.

Načelni dogovor postignut nakon cjelodnevnih pregovora u Berlinu, ima za cilj okončanje dvogodišnjeg sukoba dvije sestrinske grupacije i omogući formiranje, uz druge manje stranke, nove vlade Njemačke nakon parlamentarnih izbora održanih krajem septembra.

"Postignut je načelni sporazum, još treba raditi na konačnom sporazumu", rekao je za AFP izvor blizak pregovorima.

Centralna tačka kompromisa je da je kancelarka i njena Demokršćanska unija prvi put prihvataju neku vrstu gornje granice za broj tražilaca azila koje će Njemačka prihvatati. Merkel se tome do sada protivila.

Prema okvirnom sporazumu postignutom u Berlinu, dvije partije namjeravaju postaviti cilj da broj dolazaka tražilaca azila ograniče na 200.000 godišnje.

Od 2015. i 2016, kada je u Njemačku ušlo više od milion migranata, uglavnom bježeći od rata u Siriji, bavarski CSU koji predstavlja najkonzervativniji dio kancelarkine političke porodice, već dvije godine traži da se brojčano ograniči dolazak migranata.

XS
SM
MD
LG