Dostupni linkovi

Apelacioni sud: Odbačena optužnica za zločin u Štrpcima


Spomenik ubijenima u Štrpcima
Spomenik ubijenima u Štrpcima

Apelacioni sud u Beogradu odbacio je optužnicu tužilaštva za ratne zločine iz aprila ove godine protiv pet bivših pripadnika Vojske Republike Srpske zbog mučenja i ubistava 20 putnika iz voza u Štrpcima 1993. pa je njihovo krivično gonjenje privremeno stopirano

Portparol suda Mirjana Piljić je rekla za Insajder, da je optužnica odbačena jer nije podneta od ovlašćenog tužioca i pored toga što je 31. maja stupio na funkciju novi tužilac za ratne zločine (Snežana Stanojković).

"Apelacioni sud smatra da su ispunjeni zakonski uslovi da se donese formalno rešenje zbog okolnosti koje privremeno sprečavaju krivično gonjenje", navela je Piljić. ;Ukazala je da ovo rešenje nije smetnja za kasniji nastavak krivičnog postupka, ako se otklone procesne smetnje.

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu potvrdilo je početkom maja ovu optužnicu za Štrpce, koju je prethodno u više navrata vraćalo na dopunu istrage ili ispravku tužilaštvu.

Optužnica je podignuta protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Djekić zbog sumnje da su, kao saizvršioci, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mestima Štrpci, Prelovo i Mušići u Bosni i Hercegovini 27. februara 1993. .

Oni se optužuju da su učestvovali u otmici i ubistvu 20 putnika nesrpske nacionalnosti iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar.

Kako je ranije saopštilo Tužilaštvo za ratne zločine, oni se terete da su pod komandom Milana Lukića, u sastavu Vojske Republike Srpske, zajedno sa pripadnicima formacije "Osvetnici", Višegradske brigade i drugim pripadnici VRS-a nečovečno postupali, mučili i učestvovali u ubistavima civila nesrpske nacionalnosti.

Nedavno je iz istih razloga bila odbačena optužnica za Srebrenicu, a nakon što je novi tužilac podnela zahtev za nastavak krivičnog postupka smetnje za nastavak sudjenja su otklonjene i očekuje se zakazivanje sudjenja.

XS
SM
MD
LG