Dostupni linkovi

Predstavnici Rusije i SAD razgovarali u Beogradu o Ukrajini


Vladislav Surkov i Kurt Volker
Vladislav Surkov i Kurt Volker

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je za RTS da su savetnik ruskog predsednika Vladislav Surkov i specijalni izaslanik SAD za pregovore u Ukrajini Kurt Volker razgovarali danas u Beogradu o primirju na istoku Ukrajine.

Dačić je rekao da to govori da je spoljnopolitička pozicija Srbije promenjena i poboljšana, navodi RTS.

Volker i Surkov su se sastali da bi razgovarali o bržoj implementaciji sporazuma iz Minska i o obnavljanju teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Sporazum iz Minska iz februara 2015. previđa prekid vatre u istočnom delu Ukrajine, Donbasu i dalje korake ka okončanju sukoba, ali u velikoj meri nije primenjen.

Ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič rekao je ranije za Radio Slobodna Evropa da pretpostavlja da je Beograd izabran za mesto sastanka zato što je Surkov na listi sankcija Evropske unije, zbog čega mu je zabranjen ulazak u zemlje članice.

Današnji sastanak u Beogradu je drugi susret Volkera i Surkova, a prvi je održan u Minsku 21. avgusta ove godine. Volker je odbio da se sastane sa Surkovom u Rusiji.

Srbija je početkom septembra preuzela predsedavanje Forumom za bezbednosnu saradnju OEBS, a šef diplomatije Ivica Dačić je predstavljajući program predsedavanja rekao da će ukrajinska kriza i zalaganje za okončanje neprijateljstava i sprovodjenje svih odredaba Minskih sporazuma biti jedna od tema.

XS
SM
MD
LG