Dostupni linkovi

Inicijativa mladih: Dijalog o Kosovu mora da uključi sve aktere


Inicijativa mladih odaje poštu ubijenima u Srebrenici
Inicijativa mladih odaje poštu ubijenima u Srebrenici

Inicijativa mladih za ljudska prava uputila je pisma predstavnicima vlasti u kojima je predstavila principe za predstojeći unutrašnji dijalog o Kosovu.

Inicijativa navodi da dijalog „ne sme biti isceniran radi forme, već da je on prilika da odnos srpskog društva prema Kosovu prestane da se zasniva na mitovima i falsifikovanju realnosti“.

U pismu predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić koja je najavila formiranje Radne grupe za unutrašnji dijalog, Inicijativa mladih navodi da ta grupa mora biti otvorena za sve aktere - od institucija države Srbije, do aktera civilnog društva, da predstavnici državnih institucija moraju preuzeti odgovornost za predlog politike ka Kosovu, te da mora postojati ravnopravnost među neinstitucionalnim akterima, odnosno da, kako navode, stav Srpske pravoslavne crkve ili Srpske akademije nauka ne sme važiti više od stavova drugih aktera civilnog društva, i obrnuto.

Inicijativa takođe navodi da sednice Radne grupe moraju imati TV prenos „kako bi javnost bila upućena u njen rad“.

Od predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, Inicijativa je zatražila zakazivanje posebne sednice parlamenta o Kosovu, uz prisustvo predsednika Republike i članova Vlade, ali i zainteresovanih predstavnika civilnog društva, kako bi svoju ulogu i odgovornost u unutrašnjem dijalogu preuzela i Skupština.

Inicijativa je uputila pismo i svim poslanicima i poslanicama, u kome je predstavila principe na kojima bi dijalog trebalo da bude zasnovan, a koji su sastavni deo Inicijativinog „Vodiča za unutrašnji dijalog“.

XS
SM
MD
LG