Dostupni linkovi

Beograd: Opozicija na protestu iznela zahteve za fer izbore


Protest opozicije u Beogradu: Tražimo fer izbore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

Deo opozicionih partija i pokreta zatražio je u petak na protestu u Beogradu da se predstojeći izbori u glavnom gradu Srbije održe u fer atmosferi, bez, kako je istaknuto, laži i prevara.

Na okupljanju u organizaciji Pokreta slobodnih građana, održanom na Trgu Republike, govorili su aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović, reditelj Janko Baljak, književnik Gojko Tešić, advokat Vladimir Gajić, student i aktivista Filip Vukša i glumac Sergej Trifunović.

Pet zahteva koje su koncipirali Saša Janković, lider Pokreta slobodnih građana, i Vuk Jeremić, inicijator Narodne stranke koja je još u osnivanju, pred nekoliko hiljada okupljenih pročitao je advokat Vladimir Gajić.

"Tražimo uređen i jasan birački spisak, zakonit sastav Gradske izborne komisije, jednak tretman vladajuće koalicije i opozicije u medijima, prekid zloupotrebe javnih resursa u kampanji u svrhu promocije vladajuće koalicije i da se stranim posmatračima omogući praćenje izbora", naveo je Gajić.

Reditelj Janko Baljak rekao je da su ovi zahtevi "početak bitke za Beograd".

"Prihvatanjem trenutnih izbornih uslova dozvolili bismo Vučiću da nam obuče one betonske cipele, kakve je nedavno gradonačelnik Subotice iz redova Srpske napredne stranke (SNS) obećavao u svom 'unutrašnjem dijalogu' sa svojim stranačkim kolegom", rekao je Baljak.

[RSE/Fotogalerija, oktobar 2017.]

Glumac Sergej Trifunović pročitao je pesmu "Naši dani", čuvenog pesnika Vladislava Petkovića Disa, nakon čega je kratko rekao okupljenima: "Zapamtite, mi nismo opozicija, mi smo pozicija. Pozicija je tamo gde je istina, zdrav razum, svest, ljubav. Oni su opozicija".

Književnik Gojko Tešić pozvao je lidere opozicionih stranaka demokratske orijentacije da se ujedine.

"Uvažena demokratska opozicijo, urazumi se. Oslobodi sebe okova uskogrudosti, sitničavosti, zlovolje, uslovljavanja i svega onoga što sve nas zajedno vodi u beznađe. Udruži se, uozbilji se, dogovori se. Jedino ćeš jedinstvena izvojevati bitku za sve vrste slobode", rekao je Tešić.

Podršku je dala većina opozicionih stranaka i pokreta u Srbiji.

Pored Saše Jankovića, među okupljenima su bili i predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić i bivši predsednički kandidat Vuk Jeremić, ali niko od političkih lidera se nije obratio građanima.

Podršku protestu pružio je i parlamentarni Pokret "Dosta je bilo", kao i Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd".

Na protestu je rečeno da je ovo prvo u nizu protestnih okupljanja, a naredno je najavljeno za 20. oktobar.

[RSE/Video, oktobar 2017.]

Inače, ovo je prvo protestno okupljanje opozicionih stranaka u susret još nezakazanim lokalnim izborima u glavnom gradu Srbije.

XS
SM
MD
LG