Dostupni linkovi

Srbija pozdravlja odluku EU o izuzimanju iz antidamping mera


Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je odluka Evropske Komisije da izuzme Srbiju iz antidampung mera za izvoz toplovaljanih čelika u Evropsku uniju (EU), "od ogromnog značaja za smederevsku železaru, ali i čitavu privredu zemlje".

"Ovo će nam omogućiti da budemo zemlja koja pri izvozu čelika u EU ne plaća carine, ali je odluka i veliki signal za kineske i ostale partnere da smo pouzdan, siguran i profesionalan partner", kazala jer ona novinarima.

Brnabić je istakla da će to značiti veću konkurentnost za smederevsku železaru.

"Ovo takodje znači da je Srbija dobro planirala i dobro realizovala ugovor sa kineskim partnerima iz Hestila koji su kupili smederevski železaru i da je Srbija sigurna luka za čelik i železaru", navela je premijerka.

Kako je dodala, odluka Evropske komisije pokazuje da je Srbija zemlja koja poštuje evropske standarde, čak i one najteže.

Premijerka je zahvalila Evropskoj komisiji za "fer stav prema Srbiji" i navela da je odluku o izuzimanju Srbije iz antidamping mera za izvoz toplovalajnih čelika u EU potpisao predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Jedan zvaničnik Evropske komisije je danas agenciji Beta rekao da je uvoz toplovaljanih čelika iz Srbije bio podvrgnut istrazi i proceni, ali je utvrdjeno da je obim tog uvoza "zanemarljiv", jer nije premašio jedan odsto uvoza te robe u EU.

Zbog procene da je uvoz toplovaljanih čelika iz Brazila, Irana, Rusije i Ukrajine bio subvencionisan ili je osetno ispod svetskih cena, Evropska komisija je odlučila da na uvoz iz tih zemalja uvede dodatne antidamping dažbine od 17,6 do 96,5 evra po toni.

Po obrazloženju Evropske komisije, ta mera je deo nastojanja EU da svoje kompanije i industriju čelika "zaštiti od nepoštenih postupaka i prakse" firmi koje metalne proizvode izvoze u Uniju i da zajamči jednake uslove i "obezbedi konkurenciju od poverenja za obe strane".

XS
SM
MD
LG