Dostupni linkovi

Ispitan šef katalonske policije


Španski nacionalni sud isptitivao je u petak dvojicu visokih zvaničnika katalonske policije kao i lidere dve indipendističke građanske grupe po optužbi za pobunu.

Španske vlasti ističu da su demonstranti tokom protesta u Barseloni 20. i 21. septembra, uoči referenduma o nezavisnosti, sprečavali operacije snaga bezbednosti a da se katalonska policija nije dovoljna angažovala u potiskivanju okupljenih koji su onemogućavali pripadnike španske policije da napuste zgradu.

Ispitani su šef katalonske policije Žosep Luis Trapero i čelnici dva indipendistička pokreta Žordi Sančez i Žordi Suičart.

Trapero je dočekan aplauzom od nekoliko predstavnika stranaka iz Baskije i Katalonije, ali i uvredama od prolaznika, preneo je AP.

Oficira katalonske policije Teresa Laplana će iz zdravstvenih razloga svedočiti video-linkom iz Barselone.

Karles Kampuzano, portparol Demokratske partije Katalonije, kazao je da je ovo ispitivanje “sramno” jer pomenute demonstracije ni u kom slučaju nisu bile nezakonite.

Saslušanje u Španskom nacioalnom sudu se odvija u trenutku kada zemlju pogađa najveća politička kriza u poslednjih nekoliko decenija. Katalonska vlada je saopštila da će sednica regionalnog parlamenta, na kojoj je najavljeno proglašenje nezavisnosti, biti održana u ponedeljak uprkos odluci Ustavnog suda Španije da je suspenduje.

XS
SM
MD
LG