Dostupni linkovi

Vanredna vijest

UN: Više od osam hiljada djece žrtve sukoba


Jedna od uništenih škola u napadima u Siriji

Novi izvještaj Ujedinjenih naroda navodi kako je prošle godine više od 8.000 djece ubijeno ili ozlijeđeno u oružanim sukobima širom svijeta, što je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres ocijenio "neprihvatljivim".

UN je saopštio da je godišnji izvještaj "Djeca i oružani sukobi, predstavljen juče Vijeću sigurnosti UN-a, te da se u njemu navodi kako je najviše djece žrtava u Afganistanu.

U toj državi je prošle godine, kako se navodi u izvještaju, ubijeno ili osakaćeno 3.512 djece, što je 24 posto više nego prethodne godine, dok ih je u Siriji 1.299, a u Jemenu 1.340.

Izvještaj je takođe pokazao da su stotine djece bile žrtve seksualnog nasilja, napada u školama ili su regrutovani kao vojnici.

Izvještaj uključuje i 'crnu listu' organizacija odgovornih za zlostavljanje djece, uključujući grupe sa sjedištem u Afganistanu, Centralnoafričkoj Republici, Demokratskoj Republici Kongo, Iraku, Maliju, Mijanmaru, Somaliji, Sudanu, Južnom Sudanu, Siriji i Jemenu.

Prvi put je na listu stavljena i koalicija koju podržava Rijad, a koja podupire jemensku vladu u sukobu protiv Huti pobunjenika.

Bivši generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon prošle godine uklonio je Saudijsku Arabiju s popisa nakon pritiska iz Rijada.

Human Rights Watch je kazao kako je Guterres učinio "pravu stvar" dodavanjem koalicije na popis.

XS
SM
MD
LG