Dostupni linkovi

Predsednica katalonskog parlamenta: Štetna odluka suda


Odluka španskog Ustavnog suda o suspendovanju sednice katalonskog parlamenta, najavljenu za ponedeljak 9. oktobra, na kojoj bi trebalo da proglasi nezavisnost te pokrajine od Španije, šteti slobodi izražavanja, izjavila je predsednica parlamenta Katalonije Karme Forkadelj, prenosi Rojters.

Potez suda da suspenduje sednicu pre nego što je formalno sazvana “šteti slobodi izražavanja i pravu na inicijativu članova ovog parlamenta, te još jednom pokazuje kako se koristi sud za rešavanje političkih problema”, kazala je Forkadelj.

Ona je, međutim, istakla da parlament još nije doneo odluku o tome da li će u ponedeljak zasedati.

Ustavni sud u Španiji suspendovao je održavanje sednice katalonskog parlamenta, na kojoj je u ponedeljak, 9. oktobra, trebalo da bude proglašena unilateralna nezavisnost Katalonije.

Administracija lidera Katalonije Karlesa Pudždemona ranije je saopštila da planira da proglasi nezavisnost španske pokrajine 9. oktobra.

Španski premijer Marijano Rahoj je ranije danas pozvao Pudždemona da odustane od proglašenja nezavisnosti Katalonije i napomenuo da "što pre treba saopštiti da neće biti jednostranog proglašenja, kako bi se izbeglo veće zlo".

XS
SM
MD
LG