Dostupni linkovi

IDS predlaže zatvorsku kaznu za ustaški pozdrav 'Za dom spremni'


Pozdrav "Za dom spremni" na spomen-ploči koja je donedavno stajala u Jasenovcu prije nego je premještena u Novsku, Hrvatska, 2017.

Klub zastupnika Istarskog demokratskog sabora (IDS), Primorsko-goranskog saveza (PGS) i Liste za Rijeku (RI) u Hrvatskom saboru predstavit će danas Prijedlog zakona kojim se zabranjuje i kažnjava korištenje ustaškog pozdrava "Za dom spremni".

Ovaj zastupnički klub poslao je prošle sedmice u saborsku proceduru prijedlog da se dopuni Kazneni zakon, te propišu zatvorske kazne za propagiranje nacističkih, fašističkih i ustaških simbola, što uključuje i ustaški pozdrav "Za dom spremni".

IDS sa partnerima traži zatvorsku kaznu od šest mjeseci do dvije godine za svakog tko propagira slike ili sadržaje fašističke stranke, njemačke Nacionalsocijalističke stranke ili ustaškog pokreta, što uključuje proizvodnju, distribuciju ili prodaju robe koja prikazuje osobe, slike ili simbole tih režima ili javno podsjeća na njihove simbole ili gestove.

Ovakve kazne su, kako navode, u skladu sa onima koje važe u drugim državama, konkretno u Italiji.

IDS traži i da se kazna poveća za trećinu ako se kazneno djelo počini putem računarskog sustava ili mreže, s obzirom na to da oni omogućavaju brzo širenje sadržaja i njegovu dostupnost velikom broju ljudi, što se u pogledu propagiranja nacizma, fašizma i ustaštva smatra posebno neprihvatljivim.

Klub IDS-a je svoju zakonsku inicijativu formulirao u samo dva člana, ali je opširno opisao povijesni kontekst nastanka Nezavisne Države Hrvatske (NDH), njen karakter i politiku koju je provodila, prenose hrvatski mediji.

XS
SM
MD
LG