Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Senat: Konsenzus da se Rusija miješala u izbore u SAD


Senatori Mark Warner i Richard Burr, čelnici Komiteta za obavještajne poslove

Demokratski senator iz obavještajnog komiteta Senata SAD Mark Warner izjavio je u srijedu da postoji "veliki konsenzus" da je Rusija hakirala dokumente i objavljivala informacije kako bi uticala na ishod američkih predsjedničkih izbora prošle godine.

Warner je na konferenciji za medije, zajedno s predsjednikom Komiteta republikancem Richardom Burrom, rekao da su napori Rusije da utiče na izbore obuhvatali i pokušaje da se iskoriste slabosti sistema za izbore u 21 državi.

Burr je rekao da obavještajni Komitet neće objaviti sadržaj oko 3.000 oglasa sa Facebooka koji su povezani s Rusijom.

Facebook je predao te oglase senatskom Komitetu ranije ovog mjeseca radi istrage o miješanju Rusije u američke izbore i mogućoj saradnji izbornog tima predsjednika Donalda Trumpa sa ruskim zvaničnicima.

Facebook je naveo da su se ti oglasi fokusirali na sporne društvene i političke poruke i da ih je vidjelo oko 10 miliona ljudi prije izbora.

Republikanc Burr je moguću Rusija -Trumpov izborni tim saradnju ocijenio kao "otvoreno pitanje."

"Komitet nastavlja da pregleda sve dokaze da bi smo vidjeli da li je bilo tragova saradnje" rekao je Burr dodajući " sada ne želim ni da diskutujem o konačnim zakljucima jer nemamo niti jedan. Imamo ogroman broj dokumenata koje tek treba da pregledamo".

Kako je rekao, ovaj senatski panel je do sada obavio100 intervjua koji su trajali više od 250 sati i "trenutno smo za ovaj mjesec zakazala dodatnih 25 intervjua".

Senator Burr je takođe upozorio Rusiju u vezi budućih izbora.

"Ne možemo otići od ovoga i vjerovati da Rusija trenutno nije aktivna u pokušajima da stvori haos u naš izborni proces. I pretpostavljam da ista taktika koju ste vidjeli u Crnoj Gori, Francuskoj, Belgiji i SAD će nastaviti da sa testiranjem u strukturama našeg izbrnog procesa."

Više američkih kongresnih tijela vodi istragu u ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore prošle godine te mogućim vezama Trumpovog izbornog tima i ruskih zvaničnika.

Istragu takođe vodi i Federalni istažni biro (FBI) i Ministartvo pravde a nadgleda je specijalni zastupnik u istrazi, biši šef FBI Robert Mueller.

Rusija stalno negira da se miješala u američke predsjedničke izbore.

XS
SM
MD
LG