Dostupni linkovi

Turska: 34 osuđeno za pokušaj ubistva Erdogana


Pristalice Erdogana ispred suda u Mugli gdje su izrečene presude, 4. oktobar 2017.
Pristalice Erdogana ispred suda u Mugli gdje su izrečene presude, 4. oktobar 2017.

Turski sud danas je osudio 34 osobe za pokušaj ubistva predsednika Recepa Tayyipa Erdogana u vrijeme neuspelog vojnog udara 15. jula 2016. godine, prenijela je turska TRT.

Ukupno 46 osumnjičenih, 37 od njih su bivši pripadnici vojnog personala na suđenju su od februara ove godine pod optužbom za pokušaj ubistva, kršenje Ustava i ostale zločine protiv države tokom neuspješnog pokušaja puča 15. jula 2016.

Ono su optuženi da su napli hotel u resortu Marmara gdje je Erdogan boravio ubivši dva policajca. Erdogan je napustio hotel neposredno prije nego što su oni upali.

Sud u gradu Mugla, na jugozapadu Turske, osudio je grupu od 34 osoba na doživotni zatvor dok je oslobođen jedan bivši vojnik a trojici optuženih će se suditi odvojeno.

Među tom trojicom se nalazi bivši imam Fethullah Gulen kojeg turske vlasti smatraju glavnim organizatorom neuspelog puča.

Gulen koji živi u SAD negira umiješanost u pokušaj puča, a njemu se sudi u odsustvu izvjestio je TRT.

Turski predsjednik je navode kritičari, iskoristio prošlogodišnji pokušaj državnog udara za obračun za neistomišljenicima. Od prošle godine je iz državnih službi u Turskoj otušteno više od 100.000 javnih djelatnika, sudija, tužilaca, policajaca, akademika, profesora, nastavnika i drugih zbog čega su zahladili odnosi Turske sa EU i drugim zapadnim zemljama.

XS
SM
MD
LG