Dostupni linkovi

May: Pripremamo se i za mogućnost da ne bude dogovora sa EU


Theresa May, britanska premijerka
Theresa May, britanska premijerka

Britanska premijerka Theresa May kaže da se vlada priprema "za svaku eventualnost" u pregovorima o Brexitu, uključujući i mogućnost da se okončaju bez dogovora sa Evropskom unijom.

May je u govoru na skupu konzervativaca u Mančesteru rekla da je "duboko u našem interesu da pregovori uspiju" i rezultat toga budu novi odnosi između Ujedinjenog kraljevstva i EU bloka.

Ali kako je rekla britanska premijerka "naša je odgovornost kao vlade da se pripreme za svaku mogućnost. I želim da vas sve uvjerim da je to upravo ono što činimo"

I Britanija i EU su iskazali nestrpljenje sa sporošću procesa pregovora o Brexitu, koji je zapeo na detaljima "razvoda" dvije strane.

May se na godišnjoj stranačkoj konferenciji izvinila članovima njene Konzervativne stranke na lošem izbornom rezulatatu u junu, rekavši da je bilo "previše faktografska" i "previše predsjednička".

Kako je rekla "ja sam vodila kampanju i izvinjavam se".

Međutim, Mej se tokom govora borila s kašljem i promuklim glasom, zbog čega je stalno pravila pauze.

U jednom trenutku je govor, koji je trebalo da ojača njenu poziciju na čelu partije, haotično prekinuo komičar Simon Brodkin, uručivši joj britanski formular za davanje otkaza.

Pošto ga je obezbeđenje udaljilo iz sale, Brodkin je rekao da mu je "Boris (Džonson) rekao da to uradi".

Kabinet Mej saopštio je da će biti sprovedena detaljna istraga o tom incidentu, dok je policija saopštila da je Brodkin imao ispravnu akreditaciju za konferenciju s visokim merama bezbednosti.

Brodkin, čije je umetničko ime Li Nelson, imao je slične nastupe u prošlosti, uključujući i zasipanje novcem tadašnjeg predsednika FIFA Sepa Blatera na konferenciji za medije 2015. godine.

Pred kraj govora Mej, koji je televizija prenosila, dva slova su otpala sa slogana "Gradimo zemlju dobru za sve" koji je stajao na zidu iza britanske premijerke.

Mej je po završetku govora zagrlio njen muž Filip dok je u sali išla pesma američkog rokera Lenija Kravica "Are you gonna go my way".

May je početkom aprila iznanada pozvala na održavanje prijevremnih parlamentarnih izbora oslanjujući se na istraživanja javnog mnjenja koja su govorila da će njeni torijevci dobiti apsolutnu većinu, što bi joj, kako je tvrdila, dalo jači mandat za pregovore o Brexitu.

Rezulat izbora 8. juna je međutim bio sasvim drugačiji pa je May jedva uspjela da sastavi vladu i to zahvaljući koaliciju sa esktremno desnom irskom strankom.

XS
SM
MD
LG