Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nobelom nagrađen razvoj krilo-elektronske mikroskopije


Laureati Jacques Dubochet, Joachim Frank i Richard Henderson

Nobelova nagrada za hemiju u 2017. godini dodijeljena je Jacques Dubochet, Joachim Frank i Richard Henderson za razvoj krio-elektronske mikroskopije za utvrđivanje strukture biomolekula u visokoj rezoluciji, saopštila je Švedska kraljevska akademija nauka.

"Uskoro ćemo imati detaljne slike kompleksne mašinerije života u atomskoj rezoluciji", navodi se u saopštenju Akademije.

U tekstu se dodaje da mikroskopija koju su razvili ovi naučnici "pojednostavljuje i unapređuje prikaz slika biomolekula".

"Ova metoda pomjera biohemiju u novu eru", naglašava se u saopštenju i dodaje da će naučnici sada moći da "zamrznu pokret biomolekula i vizualizuju procese koje do sada nisu vidjeli, što je presudno za shvatanje hemije života i razvoj farmaceutike".

Švedska akademija navodi da je "željena atomska rezolucija postignuta je 2013. godine" i da "istraživači sada mogu da rutinski prave trodimenzionalne strukture biomolekula".

Dubochet je švajcarski naučnik koji radi na Univerzitetu u Lausanni, Frank je profesor biloških nauka na Univerzitetu u Colombiji, porijeklom iz Njemačke, a Henderson je škotski naučnik koji radi u laboratoriji za molekularnu biologiju na Univerzitetu Cambridge.

Oni će podijeliti novčani dio nagrade od devet miliona švedskih kruna (1,1 miliona dolara).

XS
SM
MD
LG