Dostupni linkovi

Kremlj se nada da će Huntsman poboljšati odnose SAD i Rusije


Vladimir Putin ambasador Jon Huntsman i Sergej Lavrov u Kremlju 3. oktobra 2017.
Vladimir Putin ambasador Jon Huntsman i Sergej Lavrov u Kremlju 3. oktobra 2017.

Portparol ruskog predsjednika Vladmira Putina, Dmitrij Peskov izjavio je da se Kremlj nada da će novi ambasador Sjedinjenih američkih država u Rusiji, Jon Huntsman pomoći popravljanju veoma loših odnosa Moksve i Vašingtona.

"Nema dileme da se mi nadamo da će novi ambasador, kao šef američke diplomatske misije u Moskvi dati važan doprinos obnavljanju naših odnosa" rekao je Peskov u utorak.

Peskov je govorio uoči ceremonije na kojoj su Huntsman i ostali novi ambasadori u Rusiji predali svoje akreditive ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Peskov je opružio SAD sa ozbiljne probleme u odnosima dvije zemlje, naglasivši da Putin vjeruje da je bliskija saradnja u interesu obije zemlje i svijeta ali, da je "nemoguće realizovati te namjere samostalno bez partnera".

"Do sada, postoje problemi u reciprocitetu" rekao je on.

Odnosi između Moskve i Vašingtona zategnuti su još od ruske agresije u Ukrajini, potom ruskih akcija u Siriji i na kraju izvještaja američkih obavještajnih službi da se Rusija miješala u predsjedničku kampanju u SAD 2016. po nalogu Vladimira Putina.

Na saslušanju radi potvrđivanja njegovog imenovanja pred Senatom SAD, održanom 19. septembra, Huntsman je rekao da "nije upitno, naglašavam nije upitno da se ruska vlada miješala u američke predsjedničke izbore prošle godine. I Moskva nastavlja da se miješa u demokratske procese naših prijatelja i saveznika."

Ruski zvaničnici su u početku iskazivali uvjerenje da će predsjednik Donald Trump popraviti odnose dvije strane, ali su te nade utihnule nakon što su američko Ministarstvo pravde i više kongresnih komiteta započeli istragu o ruskom miješanju te utvrđivanju da li je bilo saradnje izbornog štaba Trumpa sa Rusima.

Putin demantuje da se Rusija miješala u američke izbore i pored tvrdnjih američkih zvaničnika da imaju jake dokaze o tome.

XS
SM
MD
LG