Dostupni linkovi

Hrvatska i srpska 'istina' o ratu


Inauguracija spomenika Milanu Tepiću, Beograd, rujan 2017.
Inauguracija spomenika Milanu Tepiću, Beograd, rujan 2017.

Podizanje spomenika majoru Milanu Tepiću u Beogradu obnovilo je polemike o prirodi rata u Hrvatskoj. Dok Srbija tvrdi da je posrijedi bio građanski rat, Hrvatska tvrdi da je bila žrtva srpske agresije. Vukovar i Dubrovnik dokaz su agresije, ali bilo je i elemenata građanskog rata, odgovaraju iz nevladinog sektora.

Izjava srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina u Šibeniku kako o ratu u Hrvatskoj postoje hrvatska i srpska istina, te kako je nemoguće oko toga se dogovoriti, jer je to bio građanski rat u kojem postoji onoliko istina koliko je u tom ratu bilo strana, izazvala je niz oštrih reakcija u Hrvatskoj.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević odbacio je danas Vulinovu tvrdnju o građanskom ratu.

"U Hrvatskoj je bila brutalna velikosrpska agresija i Hrvatska je vodila pravedan, obrambeni Domovinski rat. Taj rat je vođen na teritoriju Republike Hrvatske i u tom ratu smo se obranili i pobijedili", navodi Krstičević.

Vulin je bio u Šibeniku na ustoličenju novog episkopa dalmatinskog Srpske pravoslavne crkve Nikodima, a to je bio njegov odgovor na novinarsko pitanje o postavljanju spomenika Milanu Tepiću u Beogradu.

Tepić je kao major Jugoslavenske narodne armije (JNA) 1991. u Bjelovaru digao u zrak skladište municije kojom prigodom je uz njega poginuo i jedan dvadesetogodišnji regrut JNA i 11 njegovih vršnjaka, pripadnika hrvatskih snaga, a sto ljudi je ranjeno – tridesetak regruta JNA i sedamdesetak hrvatskih vojnika i civila.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova službeno je prosvjedovalo kod beogradskih vlasti ocjenjujući da je ovaj njihov potez u suprotnosti s nastojanjima Republike Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Republike Srbije i JNA na Republiku Hrvatsku, izgrađuje dobrosusjedske odnose.

Ministarstvo kaže kako otkrivanje spomenika Tepiću uz visoke državne počasti: "Potvrđuje da Republika Srbija i dalje nije spremna suočiti se s prošlošću i svojom ulogom u krvavom raspadu bivše SFRJ".

Ponovno zaoštravanje odnosa

Voditeljica Centra za suočavanje s prošlošću Documenta Vesna Teršelič podsjeća da je napadom na Vukovar i Dubrovnik nesumnjivo izvršena agresija, ali i da je bilo elemenata građanskog rata.

"Političari trebaju vrlo pažljivo tematizirati sve što je vezano uz rat i pristupiti ratu kroz složenije definicije kako bi se razvijali dobrosusjedski odnosi i kako bi se u definicije rata ugradile one činjenice koje su već utvrđene – kako o tijeku bitaka, tako i kroz sliku o ubijenima i nestalima", ocjenjuje Teršelič za Radio Slobodna Europa (RSE).

Teršelič naglašava da se izborom osobe kojoj se diže spomenik šalje poruka mladima.

"Republika Srbija trebala bi voditi računa o ubijenima i njihovim obiteljima, te još jednom razmotriti odluku o postavljanju spomenika. Jer, danas gradimo povjerenje, a teško je graditi povjerenje kada se ne uvažavaju žrtve i stradanja", ukazuje Vesna Teršelič.

Teršelič: Političari trebaju pažljivije tematizirati teme o ratu
Teršelič: Političari trebaju pažljivije tematizirati teme o ratu

"Meni je žao što više mjeseci, pa i više godina unatrag, svjedočimo samo zaoštravanju, produbljivanju nerazumijevanja i pogoršanju odnosa između Hrvatske i Srbije", zaključuje voditeljica Documente.

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja na ovu Vulinovu izjavu kažu da ona nije dobar temelj za stvaranje dobrosusjedskih odnosa, o čemu politički vrh Srbije ovih dana toliko govori.

HDZ-ov potpredsjednik Sabora Milijan Brkić kazao je, pak, kako je teza o građanskom ratu pokušaj aboliranja postavljanja spomenika Tepiću koji je, u stvari, provokacija Hrvatskoj.

Brkić poručuje vlastima u Beogradu da se suoče s istinom da je njihov san o "Velikoj Srbiji" srušen, jer će se tek tada moći razgovarati o boljoj budućnosti, koju ministar Vulin spominje.

Za međunarodnog tajnika HDZ-a Miru Kovača otkrivanje spomenika Tepiću u Beogradu nedvosmislena je poruka da se Srbija poistovjećuje s vojnom agresijom na Hrvatsku početkom devedesetih.

"Možda će nakon ovog neizravnog, ali vrlo simboličkog priznanja agresije Jugoslavenske narodne armije i Srbije na Hrvatsku biti lakše graditi normalne susjedske odnose", poručio je na društvenim mrežama bivši hrvatski ministar vanjskih poslova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG