Dostupni linkovi

Vanredna vijest

KRIK: Policija nije otkrila ko je rušio u Savamali


Zbog rušenja u Hercegovačkoj ulici u Beogradu su hiljade ljudi protestovale

Za više od godinu dana policija nije uspela da otkrije ko su osobe sa fantomkama koje su bespravno srušile privatne objekte u Savamali, niti po čijem naređenju su to učinile, pokazuje izveštaj policije o ovom događaju do koga su došli novinari Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Nalaze u policijskom izveštaju KRIK ocenjuje kao poražavajuće i navodi da policajci ne samo da nisu utvrdili ko je naredio i organizovao operaciju rušenja, već ni ko su bili najniži članovi organizacije – oni koji su zarobili prolaznike dok se rušenje odvijalo u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine.

Kako navodi KRIK, policajci su, zapravo, istragom saznali manje od onoga što su novinari već otkrili javnosti o slučaju.

Prema izvešaju, nisu uspeli da otkriju ni kojoj firmi pripadaju bageri koji su rušili.

Insajder i RSE: Rušenje pod maskama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:23:19 0:00

Inspektori odeljenja za privredni kriminal Uprave kriminalističke policije Beograda saslušali su 16 svedoka, pregledali snimak događaja, sakupili – ali ne i analizirali podatke o telefonskoj komunikaciji, i tražili informacije od različitih javnih preduzeća koja su u noći rušenja na neki način bila angažovana u Savamali.

Nadležni organi nisu razgovarali sa predsednikom Aleksandrom Vučićem koji je ranije izjavio da iza rušenja stoji vrh gradske vlasti. Nije saslušana ni bivša supruga gradonačelnika Beograda Siniše Malog koja je u intervjuu za KRIK februara ove godine ispričala da joj je on lično rekao da je organizovao rušenje.

Podsetimo, izveštaj MUP-a mesecima nije bio dostupan javnosti.

XS
SM
MD
LG