Dostupni linkovi

KRIK: Policija nije otkrila ko je rušio u Savamali


Zbog rušenja u Hercegovačkoj ulici u Beogradu su hiljade ljudi protestovale

Za više od godinu dana policija nije uspela da otkrije ko su osobe sa fantomkama koje su bespravno srušile privatne objekte u Savamali, niti po čijem naređenju su to učinile, pokazuje izveštaj policije o ovom događaju do koga su došli novinari Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Nalaze u policijskom izveštaju KRIK ocenjuje kao poražavajuće i navodi da policajci ne samo da nisu utvrdili ko je naredio i organizovao operaciju rušenja, već ni ko su bili najniži članovi organizacije – oni koji su zarobili prolaznike dok se rušenje odvijalo u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine.

Kako navodi KRIK, policajci su, zapravo, istragom saznali manje od onoga što su novinari već otkrili javnosti o slučaju.

Prema izvešaju, nisu uspeli da otkriju ni kojoj firmi pripadaju bageri koji su rušili.

Inspektori odeljenja za privredni kriminal Uprave kriminalističke policije Beograda saslušali su 16 svedoka, pregledali snimak događaja, sakupili – ali ne i analizirali podatke o telefonskoj komunikaciji, i tražili informacije od različitih javnih preduzeća koja su u noći rušenja na neki način bila angažovana u Savamali.

Nadležni organi nisu razgovarali sa predsednikom Aleksandrom Vučićem koji je ranije izjavio da iza rušenja stoji vrh gradske vlasti. Nije saslušana ni bivša supruga gradonačelnika Beograda Siniše Malog koja je u intervjuu za KRIK februara ove godine ispričala da joj je on lično rekao da je organizovao rušenje.

Podsetimo, izveštaj MUP-a mesecima nije bio dostupan javnosti.

XS
SM
MD
LG