Dostupni linkovi

Novi Sad: Čepovima do Ginisa


Mozaik od čepova u centru Novog Sada pokriva 621 metar kvadratni
Mozaik od čepova u centru Novog Sada pokriva 621 metar kvadratni

Više od 300 volontera iz Beograda, Niša, Novog Sada, Subotice, Aleksandrovca, Raške i drugih gradova pokušava da postavi nov Ginisov rekord: pravljenje mozaika od čepova u Novom Sadu.

Inicijator ove akcije je Udruženje “Čepom do osmeha“ koje već pet godina prikuplja čepove za reciklažu i na taj način obezbeđuje sredstva za kupovinu pomagala deci sa invaliditetom ili nekom smetnjom u razvoju.

Mozaik od čepova u centru Novog Sada, prema procenama organizatora, pokriva 621 metar kvadratni. Ovo nesvakidašnje umetničko delo kombinuje motive ekologije i zaštite životne sredine, kao i simbole Novog Sada. Čepovi koji se koriste u ovoj akciji sakupljani su i razvrstavani prethodnih nedelja.

“Učinilo mi se zabavnim i htela sam da učestvujem u nekom ovakvom projektu. Od ranije skupljam čepove i učestvujem u njihovim akcijama. Htela sam da se priključim akciji radi ličnog zadovoljstva i radi obaranja Ginisovog rekorda”, kaže za Radio Slobodna Evropa Maja, jedna od učesnica akcije.

Inicijator akcije, “Čepom do osmeha”, je udruženje koje već pet godina prikuplja plastične čepove za reciklažu a novac koji sakupe koriste za kupovinu pomagala deci sa invaliditetom.

“Glavna poruka je da je krajnje vreme da mislimo na našu životnu sredinu i pokrenemo svest o njenoj zaštiti i o reciklaži i ekologiji, a samim tim i da mislimo na naše mališane, da im sakupimo što veći broj čepova i omogućimo što veći broj osmeha”, kaže za RSE Vanja Petković, predsednica Udruženja “Čepom do osmeha"

Udrženje “Čepom do osmeha” za pet godina svog postojanja sakupilo je više od 100 tona čepova i zahvaljujući toj akciji uspeli su da pomognu 18 dece.

Izradu mozaika beležile su i kamere organizatora koji će snimke poslati predstavnicima knjige Ginisovih rekorda. Za dva meseca znaće se da li je Novi Sad postao svetski rekorder.

XS
SM
MD
LG