Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodik: Referendum bi bio održan uz podršku opozicije


Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik tvrdi da bi referendum u tom bh. entitetu o Sudu i Tužilaštvu BiH bio održan, kada bi ga podržala i opozicija.

"Neka opozicija kaže hoćemo da održimo referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH i mi ćemo ostati pri odluci i održati referendum", ustvrdio je Dodik danas u izjavi novinarima u Modriči gdje je prisustvovao obilježavanju 10. godišnjice smrti Milana Jelića, nekadašnjeg predsjednika RS-a, prenosi Fena.

Ističući da u vezi s važnim pitanjima, poput referenduma o Sudu i tužilaštvu BiH mora postojati potpuno političko jedinstvo u RS, Dodik je naveo da, ako opozicija bude glasala protiv tog referenduma ili se ne izjasni jasno, onda to znači da nema političkog konsenzusa u RS.

To znači, kaže, da se trenutno od toga odustaje, ali, kako je naveo, RS se ne odriče trajno prava na referendum o bilo kojem pitanju.

"Mi ne treba da odustanemo od te priče da jednog dana održimo referendum. Bez obzira koliko neko pokušavao da to prikaže cinizmom ili čak slabostima, referendum treba da ostane institut koji treba da njegujemo i da razvijamo kako bi odlučivali o svakom nacionalnom i narodno važnom pitanju, i o Sudu i Tužilaštvu BiH, i o statusu, koje trebamo održati jednog dana, ali u svemu tome ne treba biti naivan i za takva kapitalna pitanja potrebno je potpuno političko jedinstvo", rekao je Dodik.


XS
SM
MD
LG