Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gerhard Šreder postavljen na čelo Rosnjefta


Gerhard Šreder

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder postavljen je na čelo ruske državne naftne kompanije Rosnjeft, javile su danas ruske agencije.

Šrederovu nameru da se pridruži Rosnjeftu ranije je kritikovala njegova naslednica na čelu nemačke Vlade Angela Merkel, kao i lider Šrederove Socijaldemokratske partije Nemačke Martin Šulc.

Direktor Rosnjefta Igor Sečin, blizak saradnik predsednika Rusije Vladimira Putina, rekao je danas za agenciju Interfaks da će Šrederov dolazak "omogućiti širenje poslovanja te kompanije u Evropi".

Šreder, nemački kancelar od 1998. do 2005. godine, rekao je da će kao predsednik Odbora direktora Rosnjefta posredovati u nalaženju kompromisa kada se mišljenja članova Odbora razlikuju, navodi Interfaks.

On je ranije kazao da želi da poveća energetsku bezbednost Nemačke i Evrope.

Šreder je i predsednik Odbora akcionara kompanije Severni tok koja prenosi gas od Rusije do Nemačke i čiji je većinski vlasnik ruska državna kompanija Gasprom.

Ruska vlada je većinski vlasnik Rosnjefta, u čijem vlasništvu udeo imaju i britanska kompanije Bi-Pi (BP), švajcarska kompanija za trgovinu sirovinama Glenkor i katarska državna kompanija Katar investment autoriti (QIA). Glenkor i QIA su u procesu prodaje većine svog udela kineskoj kompaniji CEFC.

XS
SM
MD
LG