Dostupni linkovi

Srbija: Ministar negira navode o gušenju slobode medija


Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević negirao je danas navode da vlada guši slobodu medija zastrašivanjima, pretnjama i finansijskim pritiscima.

Vukosavljević je za Asošiejted pres rekao da se njegovo Ministarstvo "snažno protivi" bilo kom obliku pritiska na novinare i da veruje u slobodu medija.

On je to izjavio dan posle održavanja akcije "Stop medijskom mraku", u kojoj je, prema podacima Jukoma, učestvovalo više od 300 medija i organizacija civilnog društva, koji su juče u podne zacrnili svoje sajtove i profile na društvenim mrežama kako bi upozorili na vladin pritisak na medije.

Direktan povod za tu akciju je gašenje Vranjskih (www.vranjske.co.rs), jednog od najznačajnijih lokalnih medija u Srbiji, zbog stalnih političkih pritisaka kojima više nisu mogli da se odupiru, ali povod su i javni napadi vladajuće Srpske napredne stranke na novinare.

Srpski novinari tvrde da se situacija s medijskim slobodama u zemlji pogoršava uprkos tome što je Vlada proklamovala demokratske reforme kao cilj, navodi Asošiejted pres.

XS
SM
MD
LG