Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD smanjuju broj diplomata na Kubi


Američka ambasada na Kubi

Vlasti SAD upozorile su Amerikance da ne putuju na Kubu i naredile da više od polovine osoblja američke ambasade napusti tu ostrvsku državu, rekli su danas visoki američki zvaničnici, dodajući da je to odgovor na "sprecifične napade" na američke diplomate.

Ta odluka dodatno ugrožava već krhe odnose između SAD i Kube, višegodišnjih neprijatelja koji su tek nedavno počeli da ulažu napore u cilju prevazilaženja problema, navela je agencija AP.

Američka ambasada u Havani ostaće bez brojnih zvaničnika, odnosno bez oko 60 odsto osoblja, i prestaće obradu zahteva za vize na Kubi na neodređeno vreme, rekli su američki zvaničnici.

U upozorenju na putovanja koje će biti objavljeno danas, a u koje je AP imao uvid, SAD će navesti da su se neki od napada dogodili u kubanskim hotelima, i da iako nije poznato da su bili ugroženi američki tursiti, da bi do toga moglo da dođe ako otputuju na Kubu.

Turizam je ključna privredna grana Kube koja je zabeležila rast proteklih godina.

Za sada, SAD nisu naredile kubanskim diplomatama da napuste Vašington, što je američka administracija razmatrala, rekli su zvaničnici.

Najmanje 21 američki diplomata je iskusio simptome poput oštećenja mozga i gubitka sluha od kraja prošle godine, kao posledicu, prema opisu američkog državnog sekretara Reksa Tilersona, "zdravstvenih napada".

Zvaničnici SAD veruju da su ti napadi izvršeni nekom soničnom napravom, ali nisu uspeli da utvrde razlog ili ko stoji iza njih.

Vašington je u maju proterao dvoje kubanskih diplomata, ali diskretno, smatrajući da je Havana odgovorna za sigurnost stranog osoblja na svojoj teritoriji.

Tilerson je nedavno objavio da se "razmatra" zatvaranje Ambasade SAD, ponovo otvoreno 2015. godine posle pola veka prekida odnosa.

XS
SM
MD
LG