Dostupni linkovi

Zemanov portparol uporedio EU sa Hitlerovim Rajhom


Češki predsednik Miloš Zeman
Češki predsednik Miloš Zeman

Portparol češkog predsednika Miloša Zemana Jirži Ovčaček izazvao je žestoke reakcije pošto je Evropsku uniju uporedio s Trećim Rajhom, a Češku s nacističkim protektoratom zbog navodne zabrane jedne vrste češkog ruma, koje, međutim, uopšte nema i nije u planu.

Novi sknadal Zemanovog portparola naišao je na lavinu osuda i od zvaničnika i od običnih Čeha.

Predstavništvo EU u Češkoj poručilo je Ovčačeku da širi paniku i lažne vesti.

"Želimo da sve svedemo na pravu meru. Evropska komisija nije ništa zabranila. Tek se pregovara, a od aprila 2018. moraju da se izjasne pod kojim uslovima bi koristili tu aromu nakon isteka 10-godišnjeg prelaznog perioda", objavio je češki portal Eurozpravy.cz.

Ovčaček je na zvaničnom profilu portparola češkog predsednika reagovao na upozorenje Evropske komisije da češki rum, koji je morao da izbaci iz imena reč rum da ne vara potrošače jer se ne pravi od šećerne trske i sada se zove samo "ovdašnji", sadrži u sebi opasnu kancerogenu materiju i da bi trebalo odlučiti čime će je zameniti kada istekne prelazni period.

"Rajh je odlučio da u protektoratu neće piti 'ovdašnji'. I kraj", napisao je Ovčaček na Fejsbuku uporedivši EU s Hitlerovom Nemačkom koja je pred Drugi svetski rat rasparčala Čehoslovačku, anketirala Sudete a od ostatke Češke napravila fašistički Protektorat Češka i Moravska, dok je Slovačka postala nezavisna na čelu s klerofašističkom vladom.

Česi su ispravili portparola već u prvim komentarima i napisali da se o tim aromama i drugim sastojcima opasnim po zdravlje raspravljalo u EU još 2008. godine i da su mnoga preduzeća zatražila izuzetak da ih i dalje koriste, a češka preduzeća, pa i fabrike češkog ruma, "nisu mrdnuli prstom" da izuzetak zatraže.

Prema saopštenju Evropske komisije, iz Češke su dokumenti ne samo za aromu ruma, već i druge opasne materije stigle tek 2016. godine.

"Haos. On govori u ime predsednika evrofederaliste? Bože, kakav pad, a Češka pada sa njim. Ako je EU Rajh, onda je predsednik Miloš Zeman kao šef jedne od država Rajha kolaborant. A Ovčaček za njega radi", rekao je evroposlanik Pavel Telička iz stranke ANO češkog tajkuna i bivšeg ministra finansija Andreja Babiša.

Evroposlanica iz nereformisanh čeških komunista Kateržina Konečna rekla je da EU s Trećim Rajhom može da poredi "samo neko ko je u osnovnoj školi prespavao mnogo časova istorije i ne vidi razliku između gasne komore koja je ubijala i zaštite potrošača od opasnih materija".

Zemanov portparol, nekadašnji novinar komunističkih Halo novina koji priznaje da se stidi za priloge koje je u njima napisao, u Češkoj je zbog svojih izjava već dugo nepresušni izvor i ogorčenja ali i zabave Čeha, pošto je Gradsko pozorište u Zlinu postavilo na scenu, kako su ga nazvali, nekorektni kabare "Ovčaček čtveraček" čiji je glavni junak upravo predsednikov portparol i njegove bizarne izjave, prenosi Beta.

XS
SM
MD
LG