Dostupni linkovi

Tači kod Pape


Hašim Tači i papa Franjo
Hašim Tači i papa Franjo

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo, primio je predsednika Kosova Hašima Tačija u privatnu audijenciju u Vatikanu, saopštila je press služba kosovskog predsednika.

Tači je istakao da Kosovo nastavlja da čuva veru i društvene vrednosti, poštovanje dostojanstva svakog lica, toleranciju i saradnju.

„Vatikan je vodič i motivator da ostanemo nepokolebljivi u zaštiti i promovisanju ovih vrednosti. Zato smo mi i ponosni na Majku Terezu, jer niko nije bolje od nje štitio i širio ove vrednosti svuda po svetu“, dodao je predsednik Kosova.

On je izrazio zahvalnost što je Kosovo izgradilo prijateljski odnos sa Svetom stolicom.

„Ali, želimo da se podigne na isti nivo koji uživaju ostali narodi u svetu“, istakao je Tači.

On je obavestio je Papu o konsolidovanju kosovske države, suživotu među različitim zajednicama i verama. „Kosovo je primer dijaloga između zajednica i verskog suživota“, dodao je.

Tači je obavestio poglavara Rimokatoličke crkve o organizovanju godišnje konferencije, “Inter-Faith Kosova”, na kojoj se verski poglavari, akademici, političari, naučnici, a među njima i mnogobrojni bivši lideri država i laureati Nobelove nagrade za mir, sastaju i razgovaraju o produbljenjivanju dijaloga među verama u čitavom svetu.

Tači je ukazao i na važnost dijaloga sa Srbijom u cilju izgradnje dobrosusedskih odnosa i međusobnog priznanja.

On je pozvao papu Franju da poseti Kosovo.

XS
SM
MD
LG