Dostupni linkovi

Protest prosvetara u Beogradu: Hitno veće plate za 25 odsto


Protest prosvetara: Hitno plate veće 25 odsto
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Protest prosvetara: Hitno plate veće 25 odsto

Zaposleni u prosveti i javnim delatnostima zatražili su danas na protestu u Beogradu hitno povlačenje Zakona o zaposlenima u javnim službama i povećanje plata u obrazovanju za 25 odsto.

Okupljeni pred zgradom Vlade Srbije, uz sindikalne zastave i poruku “Doveli ste nas do dna”, upozorili su da najavaljeni zakon diskriminiše prosvetu i daje mogućnost vlasti da nekontrolisano otpušta zaposlene u tom sektoru.

Nekoliko stotina građana, predvođenih sindikalnim liderima, nosilo je transparente sa natpisima "Bunt", "Odbranimo javno dobro - javne službe su javno dobro" i "Solidarnost je naša snaga".

Oni su protestovali sa stavom da je predloženi zakon neprihvatljiv za zaposlene u javnim službama jer ih pretvara u nadničare bez radničkih prava.

Sindikalni lideri zaposlenih u prosveti naveli su da je u obrazovanju, u kom je 80 odsto visokoškolovani kadar, prosečna plata 44.000 dinara, ili 366 evra, dok su zarade u ostatku javnog sektora za četvrtinu veće. Oni su najavili nastavak protesta, ukoliko vlast i dalje bude odbijala njihove zahteve.

XS
SM
MD
LG