Dostupni linkovi

Vukašin Obradović: Vučić je rekao da će mi se javiti


Vukašin Obradović, glavni i odgovorni urednik Novina Vranjskih

Glavni i odgovorni urednik Novina Vranjskih i bivši predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović je večeras izjavio da mu se predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić javio telefonom.

Obradović je na Televiziji N1 rekao da je prethodno pismom obavestio Vučića da se Vranjske diskredituju da bi "njegovi partijski saborci na lokalnom nivou prikrili svoju nesposobnost".

"Napisao sam mu da se Vranjske diskredituju, obavestio sam predsednika SNS Aleksandra Vučića da se nadam da neće dozvoliti da njegovi partijski saborci sakriju svoju nesposobnost tako što će ugasiti Vranjske", rekao je Obradović gostujući na N1.

Vučić ga je, "lično pozvao rano, u pola sedam i pitao je šta se dogadaja, pokušao sam da objasnim, govorio sam nekoliko minuta, tražio je malo vremena... rekao je: 'Javiću se popodne' ... i više nikada se nije javio".

Obradović je dodao da je to bilo pre desetak dana, pred Vučićev odlazak u Sarajevo.

Po njegovim rečima, u manjim gradovima čak i lečenje zavisi od jedne stranke. "To je nekontrolisana moć, a Vranjske su bile kontrolor vlasti", dodao je Obradović.

Obradović je ocenio da je iznenađen brojem medija i organizacija koje su se odazvale pozivu Vranjskih na solidarnost.

"To govori o stanju na medijskoj sceni Srbije, o velikom nezadovoljstvu i protestu zbog onoga sto se dešava u Srbiji", rekao je Obradović i da smatra da "taj respektabilan broj pokazuje da je prelivena čaša".

Obradović je naveo da je došlo do tačke u kojoj je trebalo da se odluči: "ili ćemo se izboriti za minimum uslova i minimum dostojanstva, ili neću biti deo te predstave u kojoj treba da glumimo slobodne medije dok se vrši linč".

Situacija oko Vranjskih kako je izneo, došla je do "granice koja prelazi sve ono što je prihvatio kao rizik profesije".

"Godine 2017. ne želim da prihvatim da radim i živim pod tim uslovima, iako sam slično doživljavao 1996. 1997. Sada, kada govorimo o EU integracijama, moram da brinem o goloj fizičkoj egzistenciji, članova svoje porodice, ali i novinara", rekao je on za TV N1.

Naveo je i da sada u Srbiji "vlada jedinstven fenomen obračuna grupe medija s novinarima iz redakcija koje su kritički nastrojene prema vlasti".

XS
SM
MD
LG