Dostupni linkovi

Lideru Katalonije prijete smjenom ako dođe do referenduma


Carles Puigdemont, arhiv
Carles Puigdemont, arhiv

Izaslanik španjolske vlade u Barceloni Josep Enric Millo rekao je danas da će katalonski lider Carles Puigdemont biti smijenjen ako se održi referendum o neovisnosti zakazan za ovaj vikend.

Millo je naveo da bi španjolski sudovi mogli suspendirati Puchdemona i druge više dužnosnike Katalonije ako prema planu održe glasovanje 1. listopada, javlja Bloomberg.

"Nastavit ću da se nadam do posljednjeg trenutka da će se katalonska vlada predomisliti i otkazati referendum. Ako se to ne desi, vrlo je vjerojatno da će naši sugovornici u Kataloniji biti neki drugi ljudi", rekao je Millo novinarima u Barceloni.

Španjolski premijer Mariano Rajoy je obećao uporabu svih pravnih sredstava da bi spriječio katalonsko glasovanje nakon što ga je Ustavni sud proglasio neustavnim.

Rajoy se suočava sa kritikama dijela glasača u ostatku Španjolske jer nije poduzeo oštrije akcije da ranije spriječi referendumski pokret.

S druge strane, Carles Puigdemont je izjavio da je spreman ići u zatvor ako je to ono što je potrebno da bi se dobila neovisnost od Španjolske.

XS
SM
MD
LG