Dostupni linkovi

Hag: Stanišić na privremenoj slobodi do janura 2018.


Haški tribunal
Haški tribunal

Međunarodni sud u Hagu (ICTY) odlučio je da Jovici Stanišiću, optuženom za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH, zbog bolesti produži boravak na privremenoj slobodi u Srbiji do 17. januara 2018.

Tu odluku kako je danas saopćeno iz Haga, raspravno vijeće je donjelo uprkos protivljenju Tužilaštva, koje smatra da je Stanišićevo prisustvo na suđenju nužno "u interesu pravde", i da vlasti u Beogradu ne obavještavaju potpuno sud o njegovom zdravstvenom stanju.

Stanišić, bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije, na privremenoj slobodi u Beogradu je od 21. jula. On je u Hagu prisustvovao prvom djelu ponovljenog suđenja, koje je počelo 13. juna.

Prije nego što je pušten na privremenu slobodu dok suđenje traje, Stanišić se odrekao prava da prisustvuje procesu, na kojem ga zastupaju njegovi branioci.

Danas objavljenom odlukom, suci su naložile da Stanišića u Beogradu pregledaju "nezavisni vještaci" koji bi trebali sačiniti "detaljnu procjenu Stanišićevog zdravstvenog stanja i efikasnosti sadašnje terapije".

XS
SM
MD
LG