Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Irački parlament naredio slanje vojske u Kirkuk


Irački parlament

Parlament Iraka danas je usvojio odluku o slanju i angažmanu vojnih snaga u Kirkuku i drugim regijama s neriješenim statusom na sjeveru Iraka.

U saopćenju se navodi da je parlament danas usvojio i odluku o zatvaranju svih graničnih prelaza koje kontrolira Kurdska regionalna uprava na sjeveru Iraka.

Parlament je također usvojio odluku o preuzimanju kontrole nad naftnim resursima u Kirkuku i o suspenziji svih državnih službenika koji u toj regiji danas izađu na sporni referendum.

Uporedo s tim, premijer Iraka Haidar al-Abadi je naredio iračkim snagama sigurnosti da zaštite sve građane u sjevernim dijelovima zemlje u kojima Kurdska regionalna uprava danas provodi neustavni referendum o nezavisnosti. Ustavni sud Iraka ranije je zabranio održavanje spornog referenduma, a protive mu se i susjedna Turska, Iran, SAD i cijela međunarodna zajednica, izuzev Izraela.

Uprkos upozorenjima, Kurdska uprava danas je organizirala referendum, uključujući i Kirkuk i druge regije koje imaju neriješen status prema Ustavu Iraka. Sporni status Kirkuka čeka na rješenje još od 2003. godine i američke invazije u Iraku kada su kurdske snage sa sjevera Iraka preuzele kontrolu u gradu i kada je veliki broj kurdskog stanovništva doselio u grad.

Ustav Iraka koji je usvojen 2005. godine u članu 140 predviđa da se status Kirkuka odredi referendumom koji će biti organiziran nakon što se prognani stanovnici u periodu vlasti Saddama Husseina vrate u grad i nakon što se izvrši popis stanovništva.

XS
SM
MD
LG