Dostupni linkovi

UN: Nestanci, mučenja i kršenja ljudskih prava na Krimu


Stanovnici Krima bez ruskog državljanstva nemaju pravo da biraju, niti da budu birani
Stanovnici Krima bez ruskog državljanstva nemaju pravo da biraju, niti da budu birani

Ruska okupacija Kriminskog poluotoka u Ukrajini obilježena je nestancima i mučenjem ljudi, kršenjima Ženevske konvencije i međunarodnog prava, navedeno je u izvještaju Ureda visokog komesara za ljudska prava UN, objavljenom danas.

Situacija sa ljudskim pravima na Krimu "znatno se pogoršala pod ruskom okupacijom", piše u izvještaju.

Navodi se i kako su "ozbiljna kršenja ljudskih prava, poput proizvoljnih hapšenja i pritvaranja, proizvela nestajanja, zlostavljanja i mučenja, te da je dokumentovano barem jedno pogubljenje bez suđenja".

Stotine zatvorenika i pritvorenika, konstatuje se, "prebačeni su u Rusku Federaciju" na način koji je "strog zabranjen međunarodnim humanitarnim pravom".

Izvještaj takođe navodi kako su Ženevska konvencija i drugi međunarodni zakoni o humanitarnim i ljudskim pravima povrijeđeni kada su zakoni Ukrajine na Krimu zamijenjeni ruskim, uključujući nametanje ruskog državljanstva desecima hiljada stanovnika.

Ljudi koji nemaju rusko državljanstvo, a žive na Krimu sada su "lišeni važnih prava" i "nisu jednaki pred zakonom" - ne mogu posjedovati poljoprivredno zemljište, glasati i biti birani, registrirati vjersku zajednicu, podnijeti zahtjev za održavanje javnog okupljanja, imati položaj u javnoj upravi i ponovo registrovati svoje privatno vozilo na Krimu", konstatuje se u izvještaju.

XS
SM
MD
LG