Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Irački Kurdi danas glasaju o nezavisnosti


Rizici kurdskog referenduma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Rizici kurdskog referenduma

Danas je počelo glasanje na referendumu o nezavisnosti koji je organizovala Kurdistanska regionalna vlada na sjeveru Iraka, uprkos pritiscima kurdskih susjeda i strahovima od dodatne nestabilnosti i nasilja širom Bliskog istoka.

Biračka mjesta su otvorena jutros u 8 sati po lokalnom vremenu, a planirano je da budu zatvorena u 18 sati. Konačni rezultati bi trebali biti objavljeni unutar 72 sata, izvještava Reuters.

Ovaj referendum, za koji se očekuje da će rezultirati s većinom glasova "za" za nezavisnost, nije obavezujući i njegov cilj je da regionalnoj vladi Massouda Barzanija da mandat za pregovaranje o secesiji ove naftom bogate regije od Bagdada i susjednih zemalja.

"Čekali smo 100 godina na ovaj dan. Mi želimo imati državu, uz Božju pomoć. Današnji dan je proslava za sve Kurde. Ako Bog da, mi ćemo reći da, da dragom Kurdistanu", rekao je jedan glasač koji je stajao u redu za glasanje u jednoj školi u Erbilu.

Iz referendumske komisije procjenjuju da je broj osoba s pravom glasa oko 5,2 miliona.

Referendum se održava bez obzira na snažan međunarodni pritisak na Barzanija da ga otkaže, usred strahova da bi on mogao prouzrokovati nove sukobe s Bagdadom i moćnim susjedima Iraka, Iranom i Turskom.

Turska i Sirija danas su ponovile da odbacuju referendum o nezavisnosti u organizaciji Regionalne uprave Kurdistana na sjeveru Iraka.

XS
SM
MD
LG