Dostupni linkovi

Akcija novinara i NVO za slobodu medija u Srbiji


Ilustracija

Više medija, novinarskih udruženja, novinara i organizacija civilnog društva pokrenulo je zajedničku akciju u znak podrške nedavno ugašenim „Vranjskim novinama“ i borbi za slobodu medija u Srbiji.

Članovi inicijative pozvali su medije, portale, veb strane organizacija, društvene mreže građana da u četvrtak, 28. septembra, u podne zamrače ekrane ili da tokom tog dana obeleže svoja štampana izdanja crnim znakom koji simbolizira, kako se navodi, "medijski mrak sa kojim se već godinama suočavamo u Srbiji".

Kako su organizatori naveli, odluka o zajedničkoj akciji doneta je u petak, 22. septembra, u "nedelji u kojoj su kulminirali napadi na slobodu medija i integritet i egzistenciju nezavisnih novinara".

"U samo jednom danu ugašene su ’Vranjske’, dogodili su se napadi na istraživačkog novinara KRIK od partije na vlasti, a novinarke su ponovo bile meta napada na naslovnoj strani lista ’Informer’", piše u saopštenju.

Ocenjuje se da su gašenje „Vranjskih“ i štrajk glađu njihovog vlasnika i glavnog i odgovornog urednika Vukašina Obradovića "simboli situacije u kojoj se nalazi ogromna većina drugih nezavisnih medija u Srbiji, kao i sloboda medija u celini".

"Ova grupa predstavlja i odgovor građana Srbije na konstantno urušavanje slobode medija i izražavanja, na nacionalnom i lokalnom nivou. Grupa će organizovati zajedničke akcije u borbi za ’Vranjske’ i slobodu medija i izražavanja, a informisaće i domaću i međunarodnu javnost o kršenju slobode medija u Srbiji", stoji u saopštenju.

Grupa je pozvala zainteresovane medije, organizacije i pojedince da se priključe zajedničkoj akciji putem mejla stojimuzvranjske@gmail.com.

Članovi inicijativne grupe su Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija medija, Asocijacija online medija, Beogradski centar za ljudska prava, Balkanska istraživačka novinarska mreža (BIRN), Biro za društvena istraživanja, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za praktičnu politiku, CRTA.

U akciji učestvuju i dnevni list „Danas“, Fondacija Slavko Ćuruvija, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava, Južne vesti, Komitet prava za ljudska prava (YUCOM), Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), Kuća ljudskih prava, Lokal Pres - Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija, Media i reform centar Niš.

Među pokretačima akcije su i nedeljnici „Kikindske“, „Novi magazin“ i „Vreme“, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Peščanik i Transparentnost Srbija.

XS
SM
MD
LG