Dostupni linkovi

Održana Parada ponosa u Podgorici


Učesnici Parade ponosa, 23. septembar 2017.
Učesnici Parade ponosa, 23. septembar 2017.

U Podgorici je pod sloganom "Čojstvom protiv nasilja" održana peta Parada ponosa.

Policija je do 15 sati zatvorila više ulica u crnogorskoj prijestonici, kako bi današnja parada prošla centralnim gradskim ulicama i bez incidenata.

Član Organizacionog odbora Montenegro Prajda, Danijel Kalezić je kazao da oni koji se bave aktivizmo su se nagledali "svega i svačega", prenio je portal Vijesti.me.

"Razbijenih lobanja, nagledali se situacija i scena koje su nezamislive... Sa tim živimo i dalje svakog dana, iako je ovo peti Prajd nasilja je sve više. Ovaj Prajd je do sad pripremao veliki broj organizacija. Poseban aplauz za mlade ljude, biće nas sve više i više. Aplauz za roditelje LGBTIQ kojih je ove godine više nego prethodne", rekao je Kalezić.

Član Organizacionog odbora Montenegro prajda Jovan Ulićević ranije je rekao da taj događaj organizuju u znaku zajedničkog zalaganja više društvenih grupa koje su, kako je naveo, suočene sa nasiljem, prenijeli su crnogorski mediji.

Paradi ponosa prisustvovala je i američka ambasadorka Magaret En Uehara, kao i delegacija ambasade.

Iz ambasade Sjedinjenih Država, koja je sinoć bila osvjetljena u bojama duge u čast Parade ponosa, pozvali su građane da im se pridruže u šetnji ulicama glavnog grada.

"Sinoć je naša ambasada bila osvjetljena u bojama duge u čast Parade ponosa. Pridružite nam se danas", navodi se na Twitter nalogu američke ambasade uz video snimak zgrade u duginim bojama.

XS
SM
MD
LG