Dostupni linkovi

Tači: Kosovo i Srbija trebaju okončati poglavlje neprijateljstva


Hašim Tači i Aleksandar Vučić
Hašim Tači i Aleksandar Vučić

Predsednik Kosova, Hašim Tači, izjavio je da Kosovo i Srbija trebaju da okončaju poglavlje neprijateljstva sporazumom o recipročnoj normalizaciji odnosa.

On je ponovio da će se o jednom takvom sporazumu sa Srbijom izjasniti i građani putem referenduma."Ta mogućnost će im se pružiti", kazao je on u intervjuu za RSE.

Tači se trenutno nalazi u New York-u gde vodi sastanke sa različitim predstavnicima država na marginama Generalne Skupštine UN-a.

Kako je dodao, Kosovo će veoma brzo dobiti svoje mesto u UN-u, ubrzaće svoj put ka evroatlanskim intergracijama, a time će se omogućiti i evropska perspetiva Srbiji.

Tokom ove nedelje, on se sastao i sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, i visokom predstavnicom EU, Federikom Mogerini, koja inače posreduje briselskim dijalogom Kosova i Srbije.

Tači je najavio da će dijalog dobiti novu dinamiku, novu agendu a radi postizanja konačnog sporazuma o normalizaciji i pomirenju. O tome je i bilo reči tokom njihovog sastanka u New York-u.

"Konačni sporazum sa Srbijom biće istorijski sporazum, a nakon jednog problema i konflikta koji je trajao više od jednog veka između naših država i naših naroda. Prema tome, smatra da ovaj sporazum neće biti talac dnevnih političkih problema ili kampanja političkih partija, ili neke određene političke adrese", istakao je Tači.

Tači je dodao da Kosovo zaslužuje da bude deo međunarodnih mehanizama, uključujući UN, INTERPOL i dr.

"Nažalost, Rusija je i dalje pri svom stavu ško se Kosova tiče u Savetu Bezbednosti. Ali, naše učešće na marginama rada Generalne Skupštine UN-a je dobra mogućnost da razgovaramo sa državama koje su priznale Kosovo, da im se zahvalimo i zatražimo da očuvaju tu pažnju prema Kosovu; da razgovaramo razgovaramo sa zemljama koje su u procesu priznanja nezavisnost Kosova, da ubrzaju taj proces,a onima koje to oklevaju, da objasnimo neophodnost dobrog u priznanju nezavisnosti Kosova", zaključio je Tači.

XS
SM
MD
LG