Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pupovac: Referendum o pravima manjina antisrpski projekat


Milorad Pupovac

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac ocijenio je da je inicijativa o održavanju referenduma o ljudskim i manjinskim pravima u Hrvatskoj antisrpska i antimanjinska.

Pupovac kaže da je inicijativa koju pokreću bivši predsjednik Hrvatske stranke prava Anto Đapić i predsjednik Udruženja "U ime obitelji" Željka Markić, kojom se želi ukinuti način izbora predstavnika nacionalnih manjina u Hrvatski sabor, veoma opasan projekat u zemlji u kojoj još postoji antimanjinski sentiment i u kojoj se krše manjinska prava.

"To je pokušaj da se još jednom zloupotrijebi institut referenduma sa dvostrukim ciljem - da se obnovi antimanjinsko raspoloženje u Hrvatskoj, posebno antisrpsko, i da se pokuša destabilizovati Vlada desnog centra", kaže za "Večernji list" Pupovac, koji je i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/ i poslanik u Saboru.

Pupovac je naglasio da su Željka Markić i njeno udruženje dio mreže ultrakonzervativnih organizacija bliskih dijelu Katoličke crkve, kojoj hrvatsko katoličko narodnjaštvo ne odgovara.

"Oni žele da ograniče politički pluralizam, po mogućnosti ga suspenduju do političke irelevantnosti", istakao je Pupovac, koji smatra da oni zagovaraju novu vrstu totalitarizma.

Pupovac je podsjetio da je Hrvatska u nekoliko perioda imala pozitivan trend u razvijanju ljudskih prava i prava manjina, ali da se sve pogoršalo kada je postala član EU.

XS
SM
MD
LG