Dostupni linkovi

Fejsbuk spriječava uticaj Rusije na izbore u Njemačkoj


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Osnivač i direktor Fejsbuka Mark Zakerberg izjavio je da će ta društvena mreža pomoći Njemačkoj kako bi se spriječilo "miješanje" Rusije u parlamentarne izbore u toj zemlji koji će biti održani u nedjelju.

Fejsbuk će to uraditi kao i u slučaju SAD i Francuske, između ostalog uklanjanjem lažnih naloga, prenio je danas briselski portal EUobserver.

"Radimo na tome da obezbijedimo integritet njemačkih izbora tokom vikenda, od preduzimanja mjera protiv više hiljada lažnih naloga, do saradnje sa vlastima... i razmjene informacija o bezbjednosnim postupcima sa kandidatima i partijama", rekao je Zakerberg u videu objavljenom sinoć, u kojem je naveo šta će još Fejsbuk uraditi na zaštiti integriteta demokratskih izbornih procesa u svijetu od ruskog uticaja.

On je naveo da je Fejsbuk uklonio "hiljade lažnih naloga" povezanih s Rusijom, a preko kojih se pokušalo uticati na glasanje u zemljama među kojima je nedavno bila i Francuska.

"Takođe analiziramo aktivnosti naloga koje smo uklonili (u Njemačkoj). Za sada nismo našli sličan pokušaj u Njemačkoj", rekao je direktor Fejsbuka.

Zakerberg je to rekao nakon što je Fejsbuk objavio da je jedna ruska grupa uložila više od 100.000 dolara na kupovinu 3.000 reklama sačinjenih kako bi dopinijeli pobjedi Donalda Trampa na prošlogodišnjim predsjedničkim zborima u SAD.

XS
SM
MD
LG