Dostupni linkovi

Vijeće sigurnosti protiv referenduma o neovisnosti Kurdistana


Plakat koji poziva na neovisnost Kurdistana, Kirkuk, Irak
Plakat koji poziva na neovisnost Kurdistana, Kirkuk, Irak

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) izrazilo je zabrinutost zbog posljedica koje bi mogao imati referendum o neovisnosti koje planiraju održati regionalne vlasti iračkog Kurdistana.

"Referendum se planira dok su operacije protiv Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), u kojima kurdske snage igraju presudnu ulogu - i dalje u tijeku", navodi se u saopćenju Vijeća sigurnosti UN-a.

Kako se upozorava, referendum bi mogao osujetiti napore da se osigura povratak više od tri milijuna izbjeglica i raseljenih.

Članice Vijeća su također ponovile da podržavaju "suverenitet, teritorijalni integritet i jedinstvo Iraka" i apelirale na federalne vlasti i regionalne vlasti da sve probleme rješavaju u okviru ustavnih okvira.

Irački Vrhovni sud u utorak je naložio odlaganje referenduma o neovisnosti dok se ne razmotri njegova ustavnost.

Irački Kurdistan je planirao održati referendum o neovisnosti od Iraka 25. rujna u tri oblasti koje čine taj autonomni region, ali i u spornim područjima koje su pod kontrolom Kurda, a na koje pravo polaže Bagdad.

Zvanični Bagdad se protivi toj odluci.

Kurdi su dominantno stanovništvo na jugoistoku Turske, sjeveru Sirije, sjeveru Iraka i sjeverozapadu Irana. Te četiri oblasti čine region Kurdistana.

XS
SM
MD
LG