Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vijeće sigurnosti protiv referenduma o neovisnosti Kurdistana


Plakat koji poziva na neovisnost Kurdistana, Kirkuk, Irak

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) izrazilo je zabrinutost zbog posljedica koje bi mogao imati referendum o neovisnosti koje planiraju održati regionalne vlasti iračkog Kurdistana.

"Referendum se planira dok su operacije protiv Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), u kojima kurdske snage igraju presudnu ulogu - i dalje u tijeku", navodi se u saopćenju Vijeća sigurnosti UN-a.

Kako se upozorava, referendum bi mogao osujetiti napore da se osigura povratak više od tri milijuna izbjeglica i raseljenih.

Članice Vijeća su također ponovile da podržavaju "suverenitet, teritorijalni integritet i jedinstvo Iraka" i apelirale na federalne vlasti i regionalne vlasti da sve probleme rješavaju u okviru ustavnih okvira.

Irački Vrhovni sud u utorak je naložio odlaganje referenduma o neovisnosti dok se ne razmotri njegova ustavnost.

Irački Kurdistan je planirao održati referendum o neovisnosti od Iraka 25. rujna u tri oblasti koje čine taj autonomni region, ali i u spornim područjima koje su pod kontrolom Kurda, a na koje pravo polaže Bagdad.

Zvanični Bagdad se protivi toj odluci.

Kurdi su dominantno stanovništvo na jugoistoku Turske, sjeveru Sirije, sjeveru Iraka i sjeverozapadu Irana. Te četiri oblasti čine region Kurdistana.

XS
SM
MD
LG