Dostupni linkovi

Umrla Lilijan Betankur, najbogatija žena na svetu


Naslednica francuskog kozmetičkog giganta Loreal (L'Oreal) i najbogatija žena na svetu Lilijan Betankur preminula je u 95. godini, saopštila je porodica.

"Lilijan Betankur je ove noći preminula u svom domu. Napunila bi 95 godina 21. oktobra. Moja majka je otišla mirno", navela je njena ćerka Fransoaz Betankur Mejers. Vlasnica bogatstva koje je američki magazin Forbs ove godine procenio na oko 40 milijardi dolara, Lilijan Betankur je bila najbogatija žena na svetu i 14. na ukupnoj listi.

Pošto je obolela od Alchajmerove bolesti i stavljena pod starateljstvo, povukla se iz javnosti 2012. a istovremeno i napustila upravni odbor Loreala i sve rukovodeće pozicije u kompaniji.

U odvojenom saopštenju, generalni direktor Loreala Žan-Pol Ažon izrazio je "najdublju tugu" zbog smrti Betankur.

Poslednjih godina je njegovo ime bilo povezivano sa sudskim sporovima, dok su neki njegovi rođaci, prema kojima je Ažon bio velikodušan, osuđeni zbog "kršenja poverenja" milijarderke narušenog zdravlja.

Lilijan Betankur je rođena 1922. u Parizu, a odrasla je sa dominikanskim monasima. Njena majka, pijanistkinja, umrla je kad je ona imala pet godina.

Deset godina kasnije napravila je prve korake u Lorealu. Smatrala se za nastavljača dela svog oca Ežena Šilera, osnivača kompanije.

XS
SM
MD
LG