Dostupni linkovi

Dragan Vasiljković ponovo odbacio krivicu za ratne zločine


Dragan Vasiljković, poznat i kao kapetan Dragan

Jedan od vođa srpskih paravojnih formacija tokom rata u Hrvatskoj, Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan, odbacio je danas na sudu u Splitu krivicu za ratni zločin nad hrvatskim vojnicima i civilima u ratu 90-tih, prenosi Beta.

Iznoseći odbranu pred Županijskim sudom u Splitu rekao da je sudski proces "opsesivno fašistički progon". Pošto ga je sudija Damir Romac upozorio da ne vređa, Vasiljković je rekao da od procesa ne bi ostalo ništa "kada bi isključili fašizaciju Hrvatske", prenela je agencija Hina.

Vasiljković je izneo odbranu, ali nije želeo da odgovara na pitanja sudskog veća, optužbe i odbrane.

Dragan Vasiljković je optužen za ratne zločine počinjene sredinom 1991. u zatvoru u Kninu, kao i 1993. u Bruškoj, kod Benkovca, gde je mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Takođe se tereti da tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru s komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu, kao i na okolna naselja.

U optužnici se navodi i da su tokom napada oštećeni i uništeni civilni objekti, hrvatsko stanovništvo naterano na beg, opljačkana imovina i ubijeni i ranjeni civili. Među nastradalima je bio i nemački novinar Egon Skotland, koji je poginuo 1991. godine na ulazu u Glinu.

Suđenje je počelo septembra prošle godine, a on se i tada izjasnio da se ne oseća krivim.

Županijsko tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Vasiljkovića početkom 2016, gotovo pola godine pošto ga je Australija izručila Hrvatskoj, posle desetak godina skrivanja.

Do hapšenja je živeo u Pertu pod imenom Daniel Sneden i radio kao trener golfa. Državljanin je Srbije i Australije.

XS
SM
MD
LG