Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Turska, Iran i Irak o kontramerama zbog referenduma Kurda


Podrška Kurda referendumu

Turska, Iran i Irak su se saglasili da razmotre kontramere protiv najavljenog referenduma Kurda na severu Iraka, objavilo je tursko ministarstvo inostranih poslova.

U zajedničkom saopštenju, šefovi diplomatija tri zemlja izrazili su zabrinutost da bi referendum mogao da dovede u pitanje rezultate koje je Irak ostvario u borbi protiv “Islamske države”, ukazujući ponovo na opasnot od novih sukoba u regionu, prenosi Rojters.

“Tokom sastanka, tri ministra su naglasila da referendum neće biti od koristi Kurdima i Kurdskog regionalnoj vladi (KRG). Stoga su se saglasili da razmotre koordinisane kontramere”, navodi se u saopštenju.

Tri ministra, koja su se sastala tokom zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, nisu pominjala detalje oko pomenutih mera, ali su pozvali međunarodnu zajednicu da interveniše.

Turski predsednik Redžep Tajip Edrogan je zapretio uvođenjem sankcija protiv Kurda u Iraku. Istovremeno, turske trupe su angažovane u vojnim vežbama blizu granice.

Vlada u Bagdadu, irački sused i zapadne zemlje izražavaju bojazan da će glasanje izazvati podele u zemlji i podstaći širi regionalni konflikt nakon što su Arapi i Kurdi sarađivali u proterivanju ekstremističke “Islamske države” iz njenog uporišta u Mosulu.

U saopštenju se ističe da su turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu, iranski Džava Zarif i irački Ibrahim al Džafari izrazili zabrinutost da će biti “teško zaustaviti sukob” koji bi izbio kao rezultat referenduma.

Međutim, Kurdi naglašavaju da su odlučni da održe referendum u ponedeljak, 25. septembra, koji, mada nije obavezujući, može da podstakne separatizam u zemlji koja je već podeljen po verskim i etničkim linijama.

XS
SM
MD
LG