Dostupni linkovi

U Domu naroda PFBiH očekuje se izjašnjavanje o boračkim zakonima


Parlament Federacije BiH, Sarajevo, arhiv
Parlament Federacije BiH, Sarajevo, arhiv

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nastavio je 21. zasjedanje, na kojem je preostalo da se delegati izjasne o nacrtima zakona o porezu na dohodak i doprinosima.

Poslije toga, predviđeno je održavanje vanredne sjednice, gdje se očekuje očitovanje o izmjenama i dopunama triju prijedloga zakona koji se tiču boračke populacije - Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata, Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, te Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica.

"Ukoliko ove zakone odobri Dom naroda bit će omogućeno njihovo stupanje na snagu jer su ranije usvojeni u Predstavničkom domu. Na Prijedlog Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata klubovi Bošnjaka i Hrvata uložili su amandman, koji se odnosi na preciznije definisanje određenih odrebi", kazao je agenciji Fena uoči sjednice federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Izmjenama i dopunama tog zakonskog rješenja, istakao je, bit će otklonjena diskriminacija i neujednačena prava pripadnika boračke populacije, što se po njegovim riječima dogodilo donošenjem Zakona.

"Do donošenja ovog zakona penzije su se ostvarivale pod tzv. uredbama pod određenim uslovima, a tim novim Zakonom određenom broju korisnika je smanjena penzija pa čak i do 50 posto. Izmjenama i dopunama obezbijeditće se vraćanje penzija na stari nivo", pojasnio je Bukvarević.

Očekujući da će delegati usvojiti predložene izmjene i dopune Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica poručuje da se time omogućava uspostava te objavljivanje registra korisnika prava.

To je ujedno i jedan od zahtjeva boraca koji su se danas okupili ispred zgrade Federalnog parlamenta, te protestujući istakli da traže i ukidanje finansiranja boračkih udruženja i borački dodatak.

[RSE/Video, avgust 2017.]

Štrajkom glađu do boračkih prava
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

XS
SM
MD
LG