Dostupni linkovi

Njujork: Mogerini i Han se sastali sa liderima Zapadnog Balkana


Federika Mogerini i Johanes Han, arhiv
Federika Mogerini i Johanes Han, arhiv

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han sastali su se u Njujorku sa liderima Zapadnog Balkana na marginama 72. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o daljem napretku rada na putu evrointegracija celog regiona.

Među njima su bili predsednik Crne Gore Filip Vujanović, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama, premijer Makedonije Zoran Zaev, te predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

U saopštenju visoke predstavnice navodi se da je ponovo potvrđena nedvosmislena podrška Evropske unije za perspektivu proširenja Zapadnog Balkana, što je nedavno potvrđeno i u Evropskom savetu, i u Evropskoj komisiji.

"U skladu sa tim, Evropska unija ojačava svoju podršku svim partnerima u ostvarivim i realnim ciljevima, a kako bi njihov napredak bio nepovratan do kraja našeg mandata", dodaje se u saopštenju.

Kako se ističe, Evropskoj uniji je drago što su lideri Zapadnog Balkana potvrdili svoju posvećenost jačanju reforma, naročito u oblasti pravosuđa i osnovnih prava, kao i regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima kako bi se zadržao i izgradio ovaj pozitivan trenutak.

XS
SM
MD
LG