Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Inzko: Odluka o referendumu u RS kršenje Daytona


Valentin Inzko, Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BIH

Odluka Narodne skupštine Republike Srpske o referendumu o državnom pravosuđu i ovlastima visokog predstavnika, koja je objavljena, predstavlja jasno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma.

"O tome sam također svojevremeno izvijestio i Vijeće sigurnosti UN-a – izjavio je za Fenu visoki predstavnik Valentin Inzko komentirajući objavu odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BIH.

Odgovarajući na upit Fene Inzko ističe da odluku koja je rezultat inicijative predsjednika RS Milorada Dodika i podrške članova vladajuće koalicije u RS-u, kao i nekih istomišljenika u Narodnoj skupštini, treba staviti izvan snage što prije.

U današnjem Službenom glasniku Republike Srpske objavljena je odluka o raspisivanju referenduma u tom entitetu o Sudu i Tužilaštvu BiH, koja je usvojena još u julu 2015., ali do danas nije zvanično objavljena niti stupila na snagu.

Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik jučer je najavio da će SNSD u parlamentu RS-a suspendovati odluku o ovom referendumu, ukoliko bude objavljena.

Referendumsko pitanje na referendumu koji će biti suspendovan trebalo je glasiti: "Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na teritoriji Republike Srpske".

XS
SM
MD
LG