Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uragan Marija udario na Portoriko


Jak vetar i poplava u Portoriku, septembar 2017.

Uragan Marija stigao je do Portorika nakon što je juče svom jačinom vetra udario u karipsko ostrvo Dominiku i iza sebe ostavio pustoš.

Uragan Marija je udarila na Portoriko u 7 sati izjutra po lokalnom vremenu, nešto oko 13 sati po centralnoevropskom.

Guverner Portorika Rikardo Roselo rekao je da bi Marija mogla da udari "snagom i nasilnošću kakva nije viđena nekoliko generacija".

"Izgubićemo dosta infrastrukture u Portoriku", rekao je Roselo i dodao da će se ostrvo posle udara najverovatnije suočiti sa nestankom električne energije i komunikacija koja bi mogla da traje danima.

Vlasti su upozorile građane koji žive u kućama od drveta i drugog slabijeg materijala da pronađu sigurnija skloništa pre oluje.

Uragan Marija dostigao je snagu od 280 kilometara na čas, sa mogućnošću daljeg jačanja, saopštio je američki Nacionalni centar za uragane u Majamiju.

Uragan se trenutno nalazi na 45 kilometara jugoistočno od ostrva Sent Kroj i 190 kilometara od Portorika i kreće se brzinom od 17 kilometara na čas.

Istovremeno uragan Hose oslabio je na nivo tropske oluje, ali meteorolozi narednih dana očekuju visoke talase duž američke Istočne obale.

Nacionalni centar za uragane u Majamiju saopštio je da je Hose oslabio na 110 kilometara na čas, kao i da se očekuje njegovo dodatno slabljenje narednih dana.

XS
SM
MD
LG