Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Su Ći ne strahuje od uključenja međunarodne zajednice


Liderka Mjanmara Aung San Su Ći

Aung San Su Ći, koja je de facto liderka Mjanmara, izjavila je u prvom obraćanju javnosti, nakon izbijanja krize u kojoj ispašta muslimanska manjina Rohindže nastanjena na severu zemlje, da ne strahuje od uključenja međunarodne zajednice u rešavanje tog pitanja, javio je BBC.

Uprkos procenama da je zbog nasilja nad njima koje sprovode vladine snage više od 400.000 Rohindža prebeglo u Bangladeš, Su Ći, koja se našla na meti oštrih kritika, poručila je da većina muslimana nije otišla i da je nasilje okončano.

"Osuđujemo svako kršenje ljudskih prava i nezakonito nasilje. Posvećeni smo uspostavljanju mira i stabilnosti, kao i vladavine prava širom zemlje", poručila je Su Ći u govoru održanom u prestonici Nejpjidu.

Međutim, ona nije govorila o optužbama na račun vojske rekavši samo da oružanih sukoba na severu zemlje nije bilo od 5. septembra.

Talas nasilja traje od avgusta kada je napadnuto nekoliko policijskih punktova za šta je odgovornost kasnije prebačena na militinate iz redova Rohindža.

To je iniciralo snažan odgovor vladinih trupa koji su Ujedinjene nacije kasnije označile kao etničko čišćenje.

Rohindže su počele da prelaze u Bagladeš prenoseći da su im sela popaljena i da ih vojska progoni.

Egzodus Rohindža uslijed sukoba u Mijanmaru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

S druge strane, vojska tvrdi da su operacije koje sprovodi u području Rakone na severu zemlje, uperene protiv militanata, a ne civila.

Aung San Su Ći, u čijim se rukama nalazi civilna vlast u Mjanmaru, poznatom kao Burma, vojska sprovodi faktičku vlast u području Rakine, području na kome žive Rohindže i gde su se dogodili sukobi.

Nekadašnja liderka opozicije i nobelovka, provela je 17 godina u kućnom pritvoru za vreme vladavine vojne hunte u tadašnjoj Burmi.

Godine 2010. je oslobođenja, a na funkciji de fakto premijerke nalazi se od aprila 2016.

XS
SM
MD
LG